Vajinismus

Vajinismus

Vajinismus, vajina girişindeki kasların istemsizce kasılması sonucu cinsel birlikteliğin gerçekleşememesine verilen isimdir. Vajinismus, ilk geceden itibaren çiftler için büyük bir sorun olabilmekle beraber her cinsel birleşememe durumu da vajinismus olarak görülmemelidir.

Vajina, vücudumuzun birçok yerinde olduğu gibi kaslı bir dokuya sahiptir. Kadınlarda bu kaslar idrar yapma, doğum gibi birçok önemli olayda rol oynar. Bu kaslar cinsel birliktelik sırasında genişler ve penisin vajinaya girmesine yardımcı olarak cinsel birlikteliğin gerçekleşmesini sağlar. Bazı psikolojik ve fiziksel nedenler vajinadaki kasların istemsiz olarak kasılmasına neden olur. bu durumda penis vajina içerisine giremez ve cinsel birliktelik gerçekleşmez veya aşırı ağrı ve acı hissedilir.

Vajinismus vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olmasını tarif eden bir cinsel birleşme sorunudur.

Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın 1/3 dış kısmındaki pelvik kaslar, vücudun adeta "kendini koruma mekanizması" sonucunda istem dışı olarak (yani kişinin kendi kontrolü dışında) kasılır. Böylece cinsel birleşme yani "penetrasyon" olanaksız hale gelir. Bu pelvik kaslar içinde en çok bilineni Pubococcygeus (PC, pubokoksigeus) kasıdır.

Vajinismus sorununu tarif eden hastalar başta pubokoksigeus kası (PC) olmak üzere cinsel birleşme anında pelvik kaslarını aşırı düzeyde kontrol dışı kasmaktadırlar. Cinselliğe karşı bir panik atak tablosu gelişir. Erkek eşlerin tarifi ile vajinal kanal adeta “etten bir duvara" dönüşmektedir. Hatta hastaların bir kısmı problemlerinin tanımını yaparken vajinalarının kapalı olduğunu veya vajina girişlerinde bir kemik olduğunu düşündüklerini ifade etmektedirler. Her seferinde kendilerini ikna ederek bu kez olacak deyip ama tam ilişki sırasında ağlama, kendini geri çekme, eşini itme, kasılma atakları ile panik atak gelişip kişi kontrol dışı bir hal alır ve ilişki imkansız hale gelir.

Vajinismus hastası zamanla en zor hasta, çözümsüz hasta gibi kendini görmeye başlayabilir. Bazı hastalar ise kendi başına yeneceğini ya da zamanla düzeleceğini düşünerek tedavi arayışına girmez. Erkek ise eşi üzülmesin diye sessizce bekleyebilir ya da olur olmaz şeylerden kavga eden çifte dönüşebilirler. Çoğu zaman erteleme için sebepler giderek artar ve bazı çiftler yıllarca çözümsüz bekler. Tedavi aslında düşünüldüğü kadar uzun ya da zor değildir. En önemli adım tedavi olmaya karar vermektir.

Tedavimiz hakkında aklınıza takılan sorular için çekinmeden 0 543 208 43 19 u arayabilirsiniz

Vajinismus Tedavisini Nasıl Yapıyoruz?

Tedavi 3 aşamadan oluşan 1 ile 3 seanslık bir programdan oluşmaktadır. Bazı hastalarda seanslar kısa sürede bitebilirken nadiren de ek birkaç seans gerekebiliyor. Tedavimiz bilişsel terapi ile hastanın bilgilendirilmesini sağlayıp çeşitli trans teknikleri ile kasılmaları kaldırıp sonra da davranışsal terapi dediğimiz vajinaya ait ağrısız,acısız kısa süreli kolay bir çalışma içeriyor.

Bu tedavi programı ile sorun odaklı yaklaşım sağlayıp hastaya özel özgüven kazandırma ve kasılmaların kaldırılıp zihin beden gevşemesinin sağlanması ve vücudun yönetilmesi hedeflenir. Tedavi süresinin kısalığı vajinismusta asıl etken olan kas grubu üzerinde duyarsızlaştırma çalışmalarıyla sağlanır. Vajinismusta asıl sorun vajinanın kasılması değildir. Korku, endişe, otomatik kendini savunma mekanizması daha ön plandadır. Bu nedenle diğer tedaviler göreceli olarak çok daha uzun sürer.

Hastalarımızın gelmeden önce en çok sorduğu soru"ya 1-3 seansta başaramazsam" siz "başardık" demeden biz sizinle irtibatımızı asla kesmeyiz ve tedavimizi sonlandırmayız. Öğrenmeye dönük olduğu için de kalıcı bir tedavi olacaktır, herhangi bir sorun olursa da her zaman yanınızdayım. Bu konuda içiniz rahat olsun, istediğiniz zaman arayabilirsiniz.

Klasik tedavilerde bir kısım hasta, ya tedavi süresi uzun olduğu için tedaviyi bırakır ya da ödevleri yapamaz veya ödevleri yapıp penis aşamasına geçemez. Tedavide tüm sorunlara çözüm üretilip egzersizler tarafımdan yapılmaktadır. Gevşeme trans teknikleri ile sağlandığı için kas ve zihin gevşemesi sağlanıp egzersizler rahatlıkla yapılmaktadır. 

Tedavimiz sorun odaklıdır, o yüzden öncesinde sizi iyi tanıyıp kişiye özel tedavi yapmak tercihimdir. Aşama aşama sorunlar kaldırılıp başarı kısa sürede elde edilir. Bazen sorun geçmiştir, travmalardır. Travmaları çözmedikçe bazen tedavi başarısız olur, o yüzden de geçmişi iyi taramak gerekebilir ama her zaman geçmiş taraması gerekmeyecektir. O yüzden öncelikle gevşeme, bilişsel ve davranışsal terapiler yapıp çok kolay çözüme ulaştırdığımız hastalar mevcuttur. Geçmiş taraması daha çok ağır vakalardaki tercihimizdir.

Dilatör çalışmaları tarafımdan yaptırılmakta olup, egzersizler bir kadın doğum uzmanı eşliğinde olduğundan hastalarda güven hissi oluşmaktadır. Eve ödev vermiyorum, hastaların dilatör çalışmaları ve parmak egzersizi ödevleri olmuyor.

Dilatör çalışmalarının amacı 1 saat boyunca yapılan terapinin ulaştırdığı düzeyi saptamaktır, içeriye bir şeyin girebilirliği, çapın artışının tolere edilebilmesi ve zara ait sorun olmadığının hasta tarafından anlaşılması içindir. Zarla ilgili tespitler zaten terapi öncesinde tarafımdan yapılmakta olup sizin de dilatör çalışmalarıyla bunu görsel olarak görmeniz gerekmektedir. 

Diğer tedavilerde günler, haftalar, aylar süren dilatör, parmak çalışmasının tedavimizde birkaç saatte tamamlanabilmesi kullandığımız gevşeme yöntemleri ile ilgilidir. Zihin ve beden gevşediğinde öğrenme ve dilatör çalışması da kolaylaşır, diğer tedavilerle aradaki en büyük fark tedavi süresinin hem kısa olması  hem de kolaylaşmış olmasıdır. 

Tedavimiz birçok tekniği içermekte olup kendi içinde organize ve basamaklı bir tedaviyi kapsar. Hangi basamakları uygulayacağımız kişilik yapısına ve sorunun boyutuna göre değişmektedir.

Sorularınız olursa memnuniyetle yanıtlarız @dr.sevincbilgin instagram adresinden veya 0 543 208 43 19 no. lu telefondan ulaşabilirsiniz.

“Vajinismus tedavisi nasıl mümkün, yıllarca aşamadığım başkasının yardımı ile nasıl aşacağım” şeklindeki sorular pek çok vajinismus hastasının aklını kurcalamaktadır. Halbu ki sorunun kalıcı çözümü için tedavi şarttır.

Vajinismus Tedavisi Nasıldır?

Bu bölümde vajinismus tedavisi ve tedavi yöntemleri, kliniğimizde uygulanılan vajinismus tedavileri hakkında ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.

Vajinismus Tedavisi Öncesi Jinekolojik Değerlendirme
Vajinismus probleminin teşhisi ve vajinismus tedavi süreci için öncelikle jinekolojik bir değerlendirme yapılmalıdır. Tüm diğer cinsel sorunlarda da olduğu gibi vajinismus tedavisine başlamadan önce kişinin deneyimli bir jinekolog tarafından basit bir jinekolojik değerlendirilmesi yapılarak, tanı netleştirilmelidir.

Jinekolojik değerlendirme yapılmadığı takdirde, sorunun kaynağı tam olarak tespit edilmediği için tedavide yanlış kararlar alınabilir. Örneğin vajinismus sorunu organik (fiziksel) engellerden kaynaklandığı halde, gereksiz psikoterapilerle maddi ve manevi kayıplara uğrayan pek çok çift vardır. Bu şekilde gereksiz tedavilere maruz kalmış pek çok hasta mevcuttur.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Olur?
Vajinismusun nedeni sıklıkla % 90 oranında geçmişte zihne atılan psikolojik kaygı ve endişelerden kaynaklanır, geri kalan 10’luk oranda ise kişinin doğuştan gelen (fiziksel yapısından kaynaklanan organik engeller bulunmaktadır; yani psikolojik harici fiziki engeller yer almaktadır. Nedeni psikolojik kökenli olmayan vajinismus problemlerinde cinsel ilişkiye girememeye neden olan organik (yapısal) nedenler basit cerrahi operasyonlarla halledilebilir.

Vajinismus tedavilerinde de dünyada en sıklıkla davranışsal ve bilişsel cinsel tedavi yaklaşımları tercih edilmektedir. Hipnoterapi (hipnoz tedavileri) ise nispeten yeni tedavi yöntemleri içinde yer almaktadır.

Vajinismus Tedavisinde Bilişsel Yaklaşımlar
Bilişsel yaklaşımlar arasında; vajina ve kızlık zarı yapısı hakkında geçmişte zihne atılan yanlış bilgiler düzeltilerek, eksik bilgiler tamamlanır. Verilen bilgilerle kişilerin cinselliğe bakış açısı değiştirilerek farkındalık kazanması sağlanır.

Davranışsal Yaklaşımlar, Vajinismus Egzersizleri
Vajinismus tedavisi içinde yer alan davranışsal yaklaşımlar halk arasında ‘Vajinismus egzersizleri’ olarak bilinir. Vajinismus egzersizleri arasında ayna egzersizi, masaj (sensate focus),kegel egzersizleri, parmak egzersizleri ve dilatör çalışmaları yer almaktadır. Bizler bu egzersizlerden kendi kliniğimizde, hekim eşliğinde dilatör çalışmalarını tercih ediyoruz ve ek ev ödevleri vermiyoruz.

Vajinismus sorununda normalde kişinin kendi kontrolü altındaki vajinal kaslar cinsel ilişki anında kontrol dışı çalışmaktadır. Tedavilerdeki amaç, bu kasların cinsel ilişkide de kontrol edilmesinin sağlanmasıdır. Yani, uygulanan pelvik egzersizlerle kişiye istem dışı kasılan vajen (vajina) kaslarını kontrol etmesi öğretilir. Örneğin “Kegel egzersizleri” ile vajinadaki ana kas olan pubokoksigeus (PC) kasının çalışmasının denetimi sağlanabilmektedir. Bizler kegel egzersizlerini sık uygulamamakla beraber ihtiyacı olan hastalara sadece öğretmekteyiz.

Erkek Eşlere Verilen Tedaviler
Cinselliğin halen tabularla dolu olduğu ülkemizde bilişsel davranışsal cinsel tedavi programları erkek eşlere de uygulanmalıdır. Çünkü bu konuda erkeklerin de pek çok bilgi eksiklikleri vardır ve bu sebepler de cinsel ilişkiye engel durumlar yaratabilmektedir. Cinsel ilişki, hem erkek hem de kadının uyum içinde birbirine yaklaşmalarını gerektiren ortak bir konudur.

Erkeklerdeki bir takım ürolojik problemler de vajinismusa sebep olabileceğinden erkek eşlerle de mutlaka görüşülmelidir.

Vajinismus sorunu yaşayan hastaların eşlerinde başlarda hiçbir sorun olmamasına rağmen zamanla vajinismus probleminden kaynaklı bazı cinsel sorunlar ortaya çıkabilir. Erkeklerde en sık görülen problemler cinsel isteksizlik, sertleşme ve erken boşalma problemleridir.

Trans teknikleri uygulanması

Hastanın gevşemesi bu şekilde sağlanarak kendine olan özgüveni, yapabilme inancı, kas kontrolü sağlanır. Hasta kendi bedeninin kontrolünü geri kazanarak ilişki sırasında vücudunu yönetebilecek düzeye gelir.

Vajinismus Tedavisi Bireye Özgü Kılınmalıdır!
Vajinismus tedavisi tamamen bireye özgü olmalıdır. Tedavi yöntemleri herkes için standart tek bir yöntem olamaz. Çünkü her bireyin sorunu, derecesi ve oluş nedenleri diğerinden farklıdır. Bu nedenle vajinismus tedavisi için yöntemler belirlenirken bu faktörlerin tamamı gözden geçirilmelidir. Vajinismus tedavisine başlarken kişilerin “acaba vajinismus tedavisi nasıl uygulanacak, egzersizleri yapabilecek miyim, ya başarısız olursam ne olacak, vajinismus tedavisi nasıl olacak” türünden kaygıları giderilip bir an evvel destek almalarını önermekteyiz.

VAJİNİSMUSU OLAN KADIN NELER YAŞAR?

Birçok kadın bunu neden yaptığını bilmez. Sevdiği ve saydığı, hayatını beraber sürdürmek istediği eşi ile beraber olamaması onu üzer ve bir iç kargaşa yaşar. İlişki denemelerinde sürekli başarısız olma korkusu oluşur. Kadın kendini ezik ve suçlu hisseder. Birçok kişi bu sorunun yalnız kendilerinde olduğuna inanır. Bunun yalnızca kendilerine özgü bir acayiplik olduğunu düşünüp utanır ve sorunu kimse ile paylaşamaz.

Güven kaybı başlar ve bu durum kendini içe kapanma, takıntıların artışı veya gerginlik olarak gösterir. Bazen eşine karşı soğukluk hissetmeye, sevgisini sorgulamaya başlar, ara ara kızgınlıkları ve suçlamaları olur, isteseydi eşinin çözüm bulabileceğini düşünür ama bir yandan da onun bu sabırla bekleyişi, kendini terketmemesini sevgisinin kanıtı olarak görüp ona karşı kendini yine suçlar.

Çocuklu, mutlu aileleri görmek onu daha çok üzmektedir. Sürekli hüzünlü, içine kapanık, özgüveni düşük bir kişiliğe bürünür. Her gittiği yerde, çoğu zaman bu sorun kafasında dönmektedir.

AİLE YAŞAMINI NASIL ETKİLER ?

Vajinismus problemi yaşayan çiftler başlangıçta birbirlerine anlayışla yaklaşırlar. Bunun arkasında hem sürecin yeni olması, hem de kadın ve erkeğin aynı duygusal arka planı paylaşması yer almaktadır. Çünkü vajinismus kaygısını yaşayan duygusal yapıdaki hanımları gene aynı duygusal yapıya yakın erkekler seçmektedir. Bir süre sonra her iki taraf da bundan bunalmaya, kabullerinden vazgeçmeye ve birbirlerini suçlamaya başlarlar ve ailede huzursuzluk ve mutsuzluk başlar.

Kocanın başlangıçtaki anlayışlı tavrı uzun vadede yerini karamsarlığa ve anlayışsızlığa bırakır. Hatta eşinin cinsel ilişki kurmamasına karşı gösterdiği tepki erkekte sertleşme problemi gibi sorunlara varabilir. Erkek baştaki yumuşak ve anlayışlı halini bırakıp eşine karşı sertleşebilmekte veya cinsel doyumu dışarıda aramaya başlayabilmektedir.

Başarılamayan cinsellikten sonra cinsel denemelere ara verilmektedir. Başlangıçta bu süreç çeşitli bahanelerle aynı saatlerde yatağa girmekten kaçınmakla başlar. Bazen bilinçaltı süreçlerin getirdiği sıkıntılar ile beraber olur olmaz şeylerden çiftler kavga edip küsmekte ve böylece o geceyi kurtarıp

cinselliği yaşamamakta, denememektedirler. Çünkü denenen bir cinsellik sonuçta başarılamayacak her iki taraf için kaygı, üzüntü ve mutsuzluk olacaktır.

Zaman geçtikçe bazı çiftler bunu karşılıklı olarak kabul edip bir süre konudan uzaklaşırlar. Cinselliklerini basit düzeylerde yaşayıp sorunu unutmaya çalışırlar ama sorun hiçbir zaman unutulmamış, her zaman arka planda işlemeye devam etmektedir. Sadece ön yüzde sanki sorun yokmuş gibi davranılır.

Evliliğin ilerlemesi ile çevrenin “ niye çocuk yapmıyorsunuz?” demeleri ve anne-babaların da torun istemeleri ile sorun alevlenmeye başlar ve tekrar arayış yoluna gidilir. Tabii ki böyle bir problemi yaşayan çiftin nereye başvurabileceğini bulabilmesi ve tedaviye adım atması çok önemli bir süreçtir.

NEDEN HEMEN TEDAVİ EDİL MELİDİR?

Vajinismus, eğer tedavi edilmezse kişinin hayatında çok ciddi etkileri olan kişiyi mutsuzluğa, boşanmaya ve hayattan kopmaya yönelten bir problemdir. Hem evlilikte hem de iki tarafın kişiliğinde tamiri zor hasarlara yol açabilir. Kaygı bozuklukları, takıntı hastalığı, panik ataklar, öfke patlamaları, özgüven kaybı, içe kapanma, hayattan zevk alamama oluşabilir. Daha önce tolere edilen şeylerin artık kavga sebebi olması, yerli yersiz yapılan tartışmalar, söylenen kırıcı sözler, belki de şiddet evlilikte sonradan kapatılamayacak yaralar açabilir.

Diğer bütün rahatsızlıkların tedavisinde olduğu gibi kişinin gerçek anlamda bunun çözümünü istemesi gerekir. Sürecin en sıkıntılı aşaması; tedaviye başlamak için bir yere başvurmak ve bu kararı vermektir. Vajinismus problemi de diğer hastalıklardan farklı bir rahatsızlık değildir. Bu terapi de insanın devamı, sağlıklı bir birey olabilmesi için yaşaması gereken bir süreçtir. O zaman çiftlerin bu problemi de doğal akışın içerisinde kabul edip çözümü araması gerekir.

VAJİNİSMUSTA ÇÖZÜMÜ ZORLAŞTIRAN NEDİR?

Kliniklere, cinsel işlev bozuklukları ile ilgili, en sık başvuru nedeni vajinismustur. Bunda en önemli etken cinselliğin Türk toplumunda tabu özelliğini taşımasıdır. Bizim toplumumuzda cinsellikle ilgili konuşmak ve sıkıntıları paylaşmak insanlara zor gelmektedir ve Türk toplumunda vajinismus sorunu batı ve uzak doğuya göre, daha yüksek bir oranda yaşanmaktadır.

Vajinismus, tedavisi kolay olan bir problemdir ancak çözümü engelleyen unsur, bu sorunu yaşayan kişilerin korkuları yüzünden doktora veya herhangi bir yere başvurmamalarıdır. Maalesef korku o kadar büyüktür ki ilişkiye giremeyen çift çözüm aramak yerine “biz bunu aşarız” diyerek erteleme yoluna gitmektedirler ve ertelendikçe korku büyümektedir.

Süre uzadıkça da kişi tedavisi zor grupta yer aldığına, çözüme ulaşamayacağına inanmaya başlayabilir. Zaman geçtikçe evlilikte yaşanacak sorunlar da kişilerin birbirine güvenini bozabilir. Yapılması gereken birinci şey, ötelemeden, kaygılara kapılmadan bunu çözebilecek bir uzmana başvurmaktır. Çünkü çift eldeki mevcut bilgisi ile bu sorunu çözemiyorsa demek ki kendi çözüm kaynakları tükenmiştir.

Çoğu çift tedavi olduktan sonra sağlıklı bir cinsel hayat, mutlu bir evlilik sürdürüyor.