Vajinismus ve Kızlık Zarı

Vajinismus ve Kızlık Zarı

Hymen yani kızlık zarına ait problemler vajinismusa %10 oranında ancak yol açmaktadır, %90 hastada ise kızlık zarında bir sorun olmayıp organik nedenler dışında meydana gelen kasılmalara bağlı vajinismus oluşmaktadır.

KIZLIK ZARININ(HYMEN) YAPISI NASILDIR?

Hymen vajina girişinde, dudakların 1-1,5 cm gerisinde bir katlantı şeklinde, ince ve elastik bir yapıdır. Kızlık zarı vajina girişini kapatan bir zar değil, üzerinde adet kanamasının geçişine izin verecek şekilde farklı büyüklükte açıklıkları olup çevreleyen bir yapıdır. Çocukluk döneminde mikropların geçişini engellemektedir.

Açıklığına göre çeşitli tiplere ayrılmakla beraber çoğunlukla delik halka veya yarımay şeklindedir ve esnek yapısı ile ilişkide kısmen ya da tamamen açılabilirken sadece yana doğru esneyerek bozulmayabilir. Tamamen açılması sırasında gevşeklik ve ıslaklık oluşursa acı olmaz ve çok az, geçici bir kanama gerçekleşebilir. Çünkü zarın çok az sinir ucu vardır ve ince kılcal damarlara sahiptir, bu

yüzden acı vermeden açılıp kanama az olur. Kalan doku parçaları vajinal girişin kenarında yapışık olarak kalır. Ortasındaki açıklığa göre zar tipleri ise:

· HALKA (ANÜLER): Ortada yuvarlak şekilde açıklık vardır. En sık görülen tiptir. Delik çapı çok genişse ilişkide esneyip yırtılmayabilir.

· YARIM AY (KRESENTRİK): Yarımay şeklinde açıklığa sahiptir.

· BÖLMELİ (SEPTALI) : Bir doku katlantısı ile zarın açıklığı bölünmüştür.

· ÇOK DELİKLİ (KRİBRİFORM): Kızlık zarında çok sayıda farklı boyutlarda delikler vardır

· KÜÇÜK DELİKLİ (MİKRO PERFORE ): Çok az bir açıklığı vardır. Bazen delik 1 cm. nin altındadır.

· SAÇAKLI KIZLIK ZARI(FİMBRİAL): Açıklığın kenarı saçaklı görünümdedir.

· DELİKSİZ (İMPERORE): Çok nadir görülen bir zardır. Kanın geçişini sağlayacak boşluk olmadığından adet kanı dışarı akamayarak içeride birikir. Cerrahi olarak açılması şarttır.

· MULTİPAR HYMEN: Doğum yapmış bayanlarda kızlık zarı tamamen bozularak vajina girişinde doku kalıntıları olarak düzensiz yapılarak olarak kalır.

KADIN GENİTAL ORGANLARI NELERDİR?

Vajinismus hastalığı adeta bir sarmaşık gibi tüm hayatı kaplar. Anatomi ve fizyolojinin anlatımı ve kişinin bunu zihninde canlandırması terapiye geçişi kolaylaştırır. Kadın üreme organları dış ve iç genital organlar olmak üzere iki bölümde incelenebilir.

DIŞ ÜREME ORGANLARI (DIŞ GENİTAL SİSTEM)

Dış dişi genital organının tümü, vulva olarak ifade edilir. Dış üreme organları gebelik oluşması için spermin geçişine izin verirken, enfeksiyon ajanlarının içeriye geçişini engeller.

1) Mons Pubis: Vulvanın üstünde bulunan kıllı ve yağ dokusundan ibaret bölüm mons pubis şeklinde ifade edilmektedir.

2) Labium Majus (Büyük dudaklar): Orta hat üzerinde yer alan, vulvanın dış sınırını oluşturan ve erkeklerde bulunan testislerin karşılığı olarak kabul edilir. Dış yüzeyini örten deri kıllıdır, iç yüzü ise kılsızdır.

3) Labium Minus (Küçük dudaklar): Büyük dudakların arasında vajina girişini saran iki küçük doku parçasından oluşmaktadır. Kılsız bir deri ile kaplıdır.

4) Klitoris: Küçük dudakların önde birbirleri ile birleşme yerlerinde çıkıntılı bir yapı şeklinde oluşan bu organ, erkeklerdeki penisle eşdeğerdir. Genital sinir uçları bakımından zengin olması nedeniyle çok hassas ve erektil bir organdır.

5) Üretral orifis (ağız): Üretral ağız vajinal girişin hemen önünde, mesanenin (idrar torbasının) dış dünyaya açılış yoludur.

6) Hymen (Kızlık zarı): Vajina girişinde, dudakların 1-1,5 cm içinde çepeçevre bir katlantı şeklinde ince yapılı elastik bir yapıdır. Kızlık zarı üzerinde adet kanamasının geçişine izin verecek şekilde farklı büyüklükte açıklıklar vardır, çoğunlukla delik halka şeklinde olup bazen çok esnektir ve ilişkide leke şeklinde kanama ile kenarlarından açılıp soruna yol açmayan ilişki imkanı sağlar. Açıklığına göre çeşitli tiplere ayrılmıştır:

· HALKA (ANÜLER)

· YARIM AY (KRESENTRİK)

· BÖLMELİ (SEPTALI)

· ÇOK DELİKLİ (KRİBRİFORM)

· KÜÇÜK DELİKLİ (MİKRO PERFORE )

· SAÇAKLI KIZLIK ZARI(FİMBRİAL)

· DELİKSİZ (İMPERORE): Çok nadir görülen bir zardır. Kanın geçişini sağlayacak boşluk olmadığından adet kanı dışarı akamayarak içeride birikir. Cerrahi olarak açılması şarttır.

· MULTİPAR HYMEN(DOĞUM YAPMIŞLARDAKİ KIZLIK ZARI)

İÇ GENİTAL SİSTEM (İÇ ÜREME ORGANLARI)

1) Vajina: Vajina, önde idrar torbası arkada ise bağırsağın sonu rektum arasında uzanan 10 cm uzunluğunda kanal şeklinde bir yapıdır. Adet kanın akışını sağlayan, cinsel ilişkinin gerçekleştiği yer olan vajina cinsel ilişki ve doğum sırasında genişliği ve uzunluğu daha da artacak şekilde elastik liflerle ve kıvrımlı yapılarla çevrelenmiştir. Vajinal kanalın tıpkı bir akordion gibi esneme özelliği vardır.

2) Uterus (Rahim): Rahim (uterus) vajinanın üzerinde karın içine yerleşmiş armut biçiminde bir organdır. Servix ve korpus olmak üzere iki kısımdan oluşur. Serviksin (rahim ağzı) salgısı ile ortasındaki açıklık spermin geçişine izin verirken, mikropların yukarı yayılmasını engeller. Korpus(uterusun gövdesi) hormonal ve gebelik durumlarına göre şekil ve boyut değiştirir. Gebelik oluşursa döllenmiş yumurtanın büyüdüğü yerdir.

3) Tuba uterinalar (Tüpler): Fallop tüpleri rahimin her iki tarafında kısmen serbestçe uzanan yapılardır. Serbest uçları yumurtalıklara yakındır. Kanal şeklindedirler ve yumurtayı yakalayıp döllenmeye uygun ortam sağlayarak, döllenmiş yumurtayı besleyip rahime ilerlemesi için bir geçit görevi görmektedir.

4) Ovaryumlar (Yumurtalık): Yumurtalıklar karın içinde sağlı sollu olmak üzere iki adettir. İçerisinde gelişmeyi bekleyen yumurta taslakları mevcuttur, her adette bu yumurta hücrelerinden bir tanesi gelişerek atılmaya hazır hale getirilir. Yumurtalığın bir diğer görevi ise kadının ihtiyacı olan kadınlık hormonlarını üretmektir. Menopozla birlikte bu görevi sona erer. Menopoz, yumurtalıkların fonksiyonlarının geriye dönüşü olmayacak şekilde tükenmesi olayıdır.